Bokdøgn med spennvidde! 

|


Årets bokdøgn i Oslo Media House byr på spennende 
aktiviter og stor spennvidde i forfatterskap. Møt både meritterte forfattere og forfattere med litt kortere fartstid. Kanskje du blir inspirert til å skrive bok selv?

Bokdøgnet speiler ikke minst de journalistiske, aktivistiske og bokfaglige virksomhetene som holder hus i Oslo Media House.  Blant leietagerne våre er det flere som har erfaring som forfattere, forleggere og bokutgivere. 

Vi har også invitert flere spennende forfattere og forlagsfolk til å delta i alt fra bokbading til bokfaglige diskusjoner og presentasjon av bokprosjekt som er under realisering. 

Torsdag: Nye indieforfattere (Klokken 18:00)

Det hele starter torsdag kveld med bokbading fra klokken 18:00 og utover kvelden.  BoldBooks og Giutbok.no, begge leietakere  i Oslo Media House, vil presentere et knippe forfattere og utgivelser. 

Her blir det bading av både nybakte forfattere og de mer erfarne i tralten.  De representerer den nye bølgen av indie-forfattere, som publiserer sine bøker på egen kjøl.  Du får uansett møte disse forfatterne, og kanskje noen flere:

  • NRK-veteran Gøril Strømholm forteller om sin oppvekstroman “Jentungen og krigen, Theas hverdag 1940 -45» med minner fra Gamlebyen og Dalefjerdingen i Enebakk, et barns presise og mangeartede opplevelser under andre verdenskrig.

  • Forfatter Inge Ås intervjues av  Vanja Bentsen Kleven. Boken gir et innblikk i områdene chakra – herunder aura, filosofi og indre politikk.    
  • LeneLauritzen Kjølner er blant de erfarne forfatterne som er blitt indieforfatter og har nettopp kommet ut med krimboken “Mord  kilen“.
  • Bente Egenbergpsykolog har skrevet “Voksendommen“, inspirert av samtaler fra terapirommet, en bok som tar for seg livet mellom ungdommen og alderdommen.
  • Gunnar Hauk Gjengseth har skrevet boken JohanTuri som er oversatt til tysk og presentert under Frankfurt-messen tidligere i høst. 
  • Jørgen Bertheau har skrevet historien om sin mormor Lisbet Mogen.  De to store spørsmålene i boken  er: 1) Hadde kronprins Olav et kjærlighetsforhold til Lisbet Mogen høsten 1926? 2)Fødte hun hans datter den 2. august 1927? 

 

 

Fredag: Nøkkelbøker om Turistforeningen (klokken 08:00)

Fredag morgen er det på an igjen med nye bøker.  For de som har tenkt seg til fjells i helgen, kan det være et fint påfyll å komme innom på morgenbokbading og foredrag: 

Tidligere Fjell og Vidde-redaktør Helle Andresen har nemlig gitt ut boken om det sagnomsuste Arentz-legat. I 1914 forsvant vandringsmannen Fredrik Arentz sporløst i Jotunheimen. 40 år senere ga sønnen hans, Erik Arentz, et betydelig beløp til DNT for å hedre minnet om faren. Slik startet Arentz legat, som har bidratt til å finansiere 35 DNT- hytter. Nå foreligger boka om den eventyrlige historien.

Mari Stephansen (DNT) intervjuer forfatter Helle Andresen og Sverre Larsen som er tidligere daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Hvem var Thomas Heftye? Den rastløse forretningsmannen hadde en finger med i spillet i det meste av det som skjedde i Norge på slutten av 1800-tallet. Han stiftet Den Norske Turistforening, han var aktiv i politikken, bankvesenet og jernbanedriften. Karsten Alnæs, forfatter av den første biografien om Heftye, forteller om den innflytelsesrike personen.

 

 

Fredag: Bokfagligverksted (Klokken 11:30)

Fabler du med en eller flere bokidéer?  Da er det kanskje forløsende å komme innom Oslo Media House fredag fra klokken 11:30. 

Da blir det “bokverksted” med tidligere Elle-redaktør Signy Fardal som akkurat nå lander bokmanuset om norske kvinnelige ledere, en bok hun i høst har laget sammen med Line Uppard.  De to er også gründere av Frontrowconsulting. 

Hvilke forventninger og hvilke overraskelser har de to forfatterene opplevd etter at bokprosjektet ble unnfanget sammen med Pitch forlag?  

Kringkastingsveteranen Annette Groth vil også bidra med sin bokerfaring.  “Hva nå?”, eller Brexitboken som den er blitt hetende,  er boken som ikke ser ut til å gå ut på dato i overskuelig fremtid. Jo lenger britene sliter med brexit, jo lenger kan forfatteren ha glede av boken i en rekke sammenhenger.

 

 

På bokverstedet vil gründer av BoldBooks Kristin Over-Rein fortelle om den nye indietrenden som har inntatt bokbransjen. De som skaper innholdet frigjør seg fra de store selskapene, for å kunne beholde rettigheter, kontroll og inntekter selv. På Amazon står indieforfattere for 30 prosent av bestselgerne. Kristin Over-Rein forteller om hva du bør tenke på hvis du vurderer «å gå indie».

 

 

Fredag: Bøker om falske nyheter og presidentløgner (Kl 14:30)

Kom innom klokken 14:30 fredag.  Da får du møte to forfattere som har tatt for seg falske nyheter og presidentløgner.

Bente Kalsnes, førsteamanuensis i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania stiller i boken Falske nyheter tre hovedspørsmål: Hva er desinformasjon og falske nyheter? Hvorfor skapes og deles desinformasjon og falske nyheter? Hvordan bekjempe desinformasjon og falske nyheter?

NRK-journalist Heidi Taksdal Skjeseth fulgte som Dagsavisen-korrespondent i USA de første årene av Donald Trumps presidentskap.  I boken “Løgn – hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss” skriver Skjeseth om handler om det post-faktuelle samfunnet, der løgn presenteres som sannhet av verdens mektigste mann og en fragmentert og uetterrettelig informasjonsstrøm forvirrer og paralyserer borgerne. Kalsnes og Skjeseth vil diskutere temaet på “Bokdøgn”.

 

Fredag: Romske eventyr og historier (Klokken 15:00)

Fra romsk kultursenter i Oslo kommer Safira Josef, Robert Lorentsen og Balder Hasvold og snakker om to bøker – “Romske eventyr og historier” og “Ute er det kaldt. Om romer i Norge.” Hvordan er det å være rom i Norge?

 

Vi snakker om en bitteliten minoritet, men likevel landets mest omstridte og utskjelte, og i boken får roms egne stemmer komme til orde, og med dokumentasjon av det romske liv i dagens Norge.

 

 

Fredag: Journalist og forfatter (klokken 16:00)

Fredag ettermiddag, ved 16-tiden, vil bokdøgnet i Oslo Media House gå inn sin siste time.  Landingen vil duoen Eskil Engdal og Tom Stalsberg sørge for.  Begge meritterte og prisbelønte journalister, forfattere, poeter og musikere. 

Først og fremst skal Engdal fortelle om sine bokerfaringer, med blant annet “Thunder”.  Boken er utgitt i over 10 000 eksemplarer i en rekke land som USA, New Zealand, Storbritannia, Sør-Afrika, Australia. Den er også utgitt i Tyskland, Nederland, Sverige og Finland. Den kommer nå på fransk og færøyisk

For noen år tilbake dro Stalsberg på tur til 13 av de gamle tippekamparenaene i England, det endte med boken “To esler i Blackpool”, og siden det er 50-årsjubileum for NRKs tippekampen i år vil kanskje dialogen mellom Stalsberg og Engdal ispes en eim av fish and chips og historien bak boktittelen.

Her stilles et viktig spørsmål: Hvilke forventninger hadde forfatterne, og hvilke overraskelser og erfaringer har det gitt å skrive bøker på toppen av heltidsjobber som journalister. 

 

Pop-up-bokhandel 

Dørene i Oslo Media House, inngang i Posthallen fra Prinsens gate 10C, åpnes ved 17-tiden torsdag.  Et fint utvalg bøker blir solgt av forfatterne selv, kall det gjerne en pop-up-bokhandel. 

Det vil være åpent for publikum både torsdag kveld og fredag fra 08-17.   Om interessen er tilstede, vurderer Oslo Media House å ha åpent noen timer både lørdag 7. og søndag 8. desember, med kaffe, vafler og boksalg. 

Følg med på bokdøgnets fb-arrangement for løpende oppdateringer!